ENGLISH

Aranacak kelimeyi giriniz:

 
 
 
 

Yerli ve Sağlıklı Üretimin Güvencesi; TRAKYA BİRLİK

Tağşiş ve Gıda Güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Rafet SEZEN;

 “Gıda, insan yaşamının her alanını kapsayan yaşamın olmazsa olmaz başlıca gereksinimlerinden biridir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için güvenilir gıda üretimi ve tüketimi oldukça önem taşımaktadır. Dünyanın sınırlı, insan ihtiyaçlarının sınırsız olması ve dünyada her geçen gün insan nüfusunun artması, sağlıklı ve güvenli gıdanın önemini gittikçe artırmakta,  Bitkisel ve hayvansal üretimin stratejik öneminin hızla yükselmesine sebep olmaktadır.

Tarım kesiminin geniş istihdam yaratması, insanların beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi nedenleriyle yarınların tek çözümü ve en önemli sektörü Tarım iken, üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak aynı tarım alanlarından daha fazla ve sağlıklı ürün alınması, üretim miktarlarının gıda güvenliği çerçevesinde sağlıklı olarak arttırılması zorunluluk halini almıştır.

Tarımsal üretim ve gıda güvenliği kesimindeki sorunlara bu açıdan bakıldığında Trakya Birlik gibi önemli ve etkin teşkilat yapısına sahip kurumların gerekliliği de ön plana çıkmaktadır.

Türkiye’de en çok üretimi gerçekleştirilen yağlı tohumlar ayçiçek, pamuk, soya fasulyesi, kolza ve aspirdir. Yıllık yaklaşık 2,5-3 milyon ton yağlı tohum üretimi gerçekleştirilmekte olup, yağlık ayçiçek tohumu üretimdeki yaklaşık % 50’lik payı ile ilk sırada yer almaktadır.

Türkiye genelinde üretilen yağlık ayçiçeğinin yaklaşık % 20 - 30’u, Trakya bölgesinde üretilen yağlık ayçiçeğinin de % 50-60’ı Trakya Birlikçe mübayaa edilmektedir. Trakya Birlik geçtiğimiz 2017/2018 hasat döneminde Trakya ve Marmara Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 13 ile yayılmış 48 Kooperatifinde bulunan 102 alım ve hizmet noktasında yaklaşık 350.000 ton yağlık ayçiçek tohumu alımı gerçekleştirmiştir. Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçek tohumu üretiminin sürdürülebilirliğinin ve ülke ihtiyacına yeter seviyeye çıkartılmasında, ekim anından hasat zamanına ve yemeklik yağ olarak sofralara ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçlerin bilfiil içinde bulunan Trakya Birlik, halkımız nezdinde yerleşmiş damak tadı ve nefasetiyle yemeklik yağ pazarında %80 payıyla açık ara en çok tercih edilen yağ olan ayçiçek yağı ve yıllık 300.000 ton ayçiçek tohumu işleme, 150.000 ton rafine yağ üretim kapasitesi ile sektöründe ülkemizdeki en büyük kuruluşlardan biri olduğu gibi yerli üründen üretim gerçekleştiren en büyük milli üretici konumundadır.              

Birliğimiz ithal ikame ürün yapısı ve döviz kurlarına yüksek duyarlılığı nedeniyle spekülatif fiyatlamaya son derece uygun olan rafine yağ fiyatlarının regülasyonu konusunda ve diğer ucuz ham yağlar ile karıştırılarak ayçiçeği yağı adı altında düşük fiyatla satılan ve piyasada rekabeti ve toplum sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tağşiş ve taklit ayçiçeği Yağ üretiminin engellenmesinde önemli bir görev üstlenerek bu suretle üreticiden tüketiciye tüm halkımızın ekonomik menfaatlerinin korunmasında büyük rol oynamaktadır.   

Türk çiftçisinin ürününün değerlendirilmesinde ve Türk halkının sağlıklı Ayçiçeği yağı tüketiminde önemli bir misyon üstlenen Trakya Birlik Türk ordusunun da kaliteli, dengeli, güvenli ve sağlıklı beslenmesi için Milli Savunma Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile oluşturulan protokol çerçevesinde Türk Askerinin de Ayçiçeği Yağ ihtiyacını karşılamaya başlamıştır.

Trakya Birlik olarak en büyük hedefimiz, Türk Halkına ve Türk Ordusuna sağlıklı güvenilir ve kaliteli ayçiçeği yağı kullandırmanın yanı sıra,  diğer ucuz bitkisel yağlar ile karıştırılarak ayçiçeği yağı adı altında düşük fiyatla satılan ve piyasada rekabeti ve toplum sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tağşiş ve taklit ayçiçeği Yağ üretiminin engellenmesi için de büyük çaba sarfetmektir.

Bu doğrultuda Türkiye’de ilk kez Gaziantep’teki mahkemenin firma sahibine, ayçiçeği yağına soya yağı kattığı için kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş ve değiştirilmiş gıda bulundurma gerekçesiyle açılan davada, bilirkişi raporuna dayanarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre uyarı ve teşhir etme yerine TCK 186.maddesi’ne istinaden hapis cezası vermesini çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu karar emsal niteliğinde olup tağşiş ve taklit yağların varlığı hakkında  kamuoyunun bilgilendirilmesine ve Tağşiş Yasası ile ilgili düzenlemelerin biran önce uygulamaya konulmasına da katkı sağlamıştır.

Ayçiçeği hasadından üretime oradan da sofralara kadar giden süreçte Türk Halkının sağlıklı ve güvenilir ayçiçeği yağı tüketmesinde büyük çaba sarfeden Trakya Birlik  olarak beklentimiz,   uzun süredir gündemde olan ve TBMM’de bekleyen Tağşiş Yasası’nın çıkmasıdır. Sektörümüz için hayati derecede önemli olan, hem üreticinin, hem de tüketicinin zarar görmesini önleyecek olan bu yasanın öncelikli düzenlemeler arasına alınacağını bekliyoruz.” dedi. 15.09.2018

TRAKYA BİRLİK
YÖNETİM KURULU
BAŞKANI
RAFET SEZEN



 
Paylaş